Onderdeel van Enotria Travel
  • Volg Calabrië.nl

Puur en ongerept

Calabrië

Rosanna

"Een regio waar nog niet veel toeristen komen en waar je de pure gastvrijheid van Italië proeft."

Calabrië

Wie Calabrië kent, weet dat je op slag verliefd wordt als je er voor het eerst komt. Calabrië is de meest zuidelijke regio van Italië en ligt tegenover Sicilië, maar verrassend genoeg is de regio nog vrij onontdekt. Je komt niet om in het massatoerisme en als je door het binnenland reist, valt het je vast op dat je haast geen toeristen tegenkomt. Dat maakt Calabrië een parel van Italië!

De regio in het kort

Zoals we Italië kennen is het een land van de gastvrijheid,  heerlijke wijnen en lekker eten. Calabrië blinkt daarin uit, een vakantie in deze regio heeft zoveel meer te bieden dan je zult verwachten.

Voordat het Romeinse Rijk in Italië groot werd, was Calabrië een belangrijke regio voor de Grieken. Wist je dat Pythagoras hier woonde? De Griekse invloeden zijn nog steeds terug te zien in de steden en dorpen. Maar dat is niet de enige, je vindt namelijk ook veel Albanese invloeden terug in Calabrië. In de 15e eeuw kwamen veel Albanezen het schiereiland om een nieuw leven op te bouwen.

De Italiaanse kustlijn is prachtig, maar nergens zo mooi als het deel in Calabrië. Dat komt door de ruigere natuur die vanuit de Apennijnen komt. Als je aan kust staat, de azuurblauwe zee voor je ziet en de bergen achter je, dan kun je niet anders dan met je mond open van verbazing staan. Het is niet voor niets dat de Italiaanse dichter Gabriele D’Annuzio de kustlijn van Calabrië bij Reggio de mooiste van Italië vindt.

Als je een rondreis maakt door Calabrië zie je door de hele regio heen uitgestrekte jasmijnvelden, citrusfruitbomen en olijfgaarden. Niet alleen prachtig om te zien, maar ook één van de belangrijkste inkomstenbronnen van Calabrië.

Waarom je deze regio een keer gezien moet hebben? Hieronder zetten we een aantal highlights voor je op een rij.

De prachtige natuur

Natuurliefhebbers raken in Calabrië niet uitgekeken. Zij kunnen een bezoekje brengen aan één van de nationale parken. Het nationale park Il Pollino is het grootste nationale park van Italië en gelegen in het noorden van Calabrië. Je vindt hier 1820 vierkante meter aan natuurschoon. Wandelen in het Pollino gebergte of een boottochtje op de rivier: in dit nationale park kan het allemaal. Tijdens je tocht op de rivier vaar je door canyons en langs watervalletjes en zul je kennis maken met de verschillende rotssoorten die deze rivier rijk is. Een ander nationaal park is Sila, gelegen in het zuiden van Calabrië. Een park vol meren en rivieren, waar je als je goed zoekt misschien nog een Apennijnen wolf tegen kunt komen.

De rijke geschiedenis

Ook liefhebbers van geschiedenis kunnen in deze regio hun geluk niet op. In het dorpje Gerace zijn bijvoorbeeld alleen al zo’n 100 kerken en kathedralen te vinden. Om nog maar niet te spreken over de mooie kastelen in de dorpjes en steden en de prachtige straatjes. Meer van de oudheid? Er zijn door de regio heen ook verschillende archeologische musea te vinden zoals die in Sibari, waar je de overblijfselen van drie dorpjes uit de oudheid kunt bewonderen. Een voordeel van de dorpen en steden in Calabrië is dat ze niet mega groot zijn, waardoor je ze optimaal in je op kunt nemen tijdens een mooie stadswandeling. Er zijn ook vaak gidsen beschikbaar die je meer kunnen vertellen over de geschiedenis van het dorp of de stad. Meer weten over de verschillende steden en dorpjes in Calabrië? Kijk eens op deze pagina.

De ongerepte kustlijn

Van rotskusten tot aan witte zandstranden, in Calabrië vind je het allemaal. Om het strand te bereiken moet je vaak een behoorlijke afdaling maken over een smal wandelpaadje. Deze tocht is het echter meer dan waard, omdat je uitzicht hebt op de prachtige kustlijn en de wilde zee. Bezoek bijvoorbeeld het strand van Praia a Mare, één van de bekendere kustplaatsen in Calabrië. Als je op zoek bent naar verkoeling tijdens de heetste uurtjes van de dag, dan kun je één van de grotten bezoeken die je langs deze kustlijn zult vinden. Zo combineer je een actief uitstapje met een heerlijk dagje strand.

De lokale keuken

Eén van de fijnste dingen aan het ontdekken van een land is misschien wel het ontdekken van de keuken. Deze regio kent een eenvoudige, maar smaakvolle keuken die je zeker moet uitproberen. Bijzonder aan de keuken is dat ze in dit deel van Italië heel anders ontbijten dan in de rest van Italië. In plaats van het gebruikelijke zoete koekje met cappuccino eten ze hier een heuse vleespastei, een goed gevuld ontbijt dus. Als je er niet van houdt om dit soort spannende gerechten uit te proberen, dan vind je uiteraard ook de bekendere gerechten zoals pasta en pizza. Let wel op bij het bestellen van je pizza, want in Calabrië hebben ze de gewoonte een dunnere soort pizza te maken op een pitabroodje. Meer weten over de keuken van deze regio? Lees dit blog waarin we je een kijkje in de keuken van Calabrië geven!

Kortom; Calabrië is een fantastische vakantiebestemming voor iedereen. Bekijk ook ons aanbod in Calabrië!

Calabrië.nl