Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Enotria Travel
  • Volg Calabrië.nl

Bloederige traditie

Bloed vergieten in Nocera Terinese

Tina

"Maak kennis met deze bijzondere Paastraditie in het dorpje Nocera Terinese."

Bloed vergieten in Nocera Terinese

Elk jaar staan de vrijdag en zaterdag voor Pasen in het Calabrese stadje Nocera Terinese weer in het teken van een lugubere traditie. De inwoners van de gemeente komen samen, omringd door verbijsterde journalisten en enkele toeristen, om het ritueel van de Vattienti uit te voeren. Deze traditie zorgt voor een bijzondere Pasen in Calabrië.

Het ritueel

Het spektakel begint met een processie waarbij een groot beeld van Jezus die in de schoot van Maria ligt, door de stad wordt gedragen. Kort daarna trekken de jonge kruisbroeders, zogenaamde vattienti, zich terug. Ze komen na hun voorbereiding dan uit verschillende plekken in de stad tevoorschijn, zoals kerken en winkels. Elke kruisbroeder wordt ook begeleid door een jongen met een rode doek om zijn middel en een laurierkrans, die symbool staat voor Christus. Er wordt een ronde disk met kleine pinnetjes gebruikt om zichzelf op de kuiten te slaan. Vervolgens wordt met het bloed de muren en deuren besmeurd. De benen van de jongemannen worden gewassen met rozemarijnwater en daarna bestreken met een distel. Hierna voegen ze zich weer bij de processie en herhalen het ritueel voor het beeld van Maria en Jezus. De benen worden nogmaals met rozemarijnwater en wijn gewassen, waarna de mannen zich weer aankleden.

Bloedband

Velen zullen zich afvragen waarom de jongemannen zichzelf tot bloedens toe pijnigen voor een traditie. Het bloed speelt dus de hoofdrol in dit ritueel, en er zijn verschillende theorieën over de betekenis hiervan. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat het bloed staat voor wedergeboorte, een andere dat het juist staat voor de dood. Een combinatie van deze theorieën is dat de traditie draait om de tegenstelling tussen leven en dood en dat het bloed staat voor het het verband hiertussen. Sommige geleerden zeggen dat het om een voorchristelijke traditie gaat. Een andere uitleg is dat het stamt uit de middeleeuwen en te maken heeft met ketterij.

Feit is in ieder geval dat het vandaag de dag vele bezoekers trekt die nieuwsgierig zijn naar deze bloederige traditie.

Wil jij een leuk gastblog schrijven?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Calabrië.nl