Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Enotria Travel
  • Volg Calabrië.nl

Griekse invloeden in Calabrië

De laatste Grieken in Calabrië

Renske Swarts

"Lees snel verder hoe het kan dat er nog zoveel Griekse invloeden te zien zijn in Calabrië".

De laatste Grieken in Calabrië

Het Italiaans zoals we dat nu kennen bestaat nog niet zo lang als je zou denken. Pas tegen het einde van de 19de eeuw werd Italië één geheel. Voor die tijd werden er over heel Italië verschillende talen gesproken. De meesten hiervan zijn ontstaan door de cultuur en historische invloeden van deze gebieden.

In Calabrië sprak men verschillende talen, waaronder het Griekse dialect ‘Greko’. Waar dit dialect gesproken wordt en hoe dit in Calabrië terecht is gekomen lees je in dit blog.

De tijd van de Grieken in Calabrië

In de zevende en achtste eeuw voor Christus kwamen steeds meer mensen vanuit Griekenland naar de Zuid-Italiaanse regio’s. Er ontstonden hier Griekse kolonies. Grieks was tot aan de 14de eeuw de voertaal van de regio’s Calabrië, Basilicata, Puglia en het oosten van Sicilië. In deze regio’s heeft het Grieks zich op geheel eigen wijze ontwikkeld. Zo ontstond het dialect Greko in Calabrië.

Het dialect Greko

Greko is een variant van de Griekse taal, maar de taal is nooit in Griekenland zelf gesproken. Er zijn nog zo’n 200 tot 300 mensen die de taal beheersen en dit worden er steeds minder. Vandaag de dag bestaat er nog een kleine groep Grieks sprekenden in het Aspromonte gebergte in Calabrië. Zij leven hier al millennia lang. Misschien zelfs wel sinds het begin van de Griekse kolonisatie in Zuid-Italië.

piazzaalimos Calabrië

De Griekse invloeden in Calabrië

De Griekse cultuur en architectuur is nog steeds terug te vinden in de Zuid-Italiaanse regio’s en maakt een belangrijk deel uit van de geschiedenis van Calabrië. Ook vind je in Calabrië nog overblijfselen uit de tijd van de Griekse kolonies, zoals amfitheaters en archeologische parken. Met deze geschiedenis in je achterhoofd, kijk je tijdens je volgende vakantie uit naar deze Griekse invloeden in Zuid-Italië.

Kennismaken met de Griekse geschiedenis in Calabrië? Kijk eens tussen ons aanbod aan vakantiehuisjes en agriturismo’s om de regio zelf te kunnen ontdekken. Voor een heerlijke vakantie in Calabrië!

 

Wil jij een leuk gastblog schrijven?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Calabrië.nl